Autorijles

4 juni 2018
 Categorieën: , Blog


Autorijles

Vroeger mocht je pas vanaf je 18de verjaardag beginnen met autorijles. Sinds enkele jaren zijn de regels gewijzigd.

Nieuwe regels

Op de dag dat je 16,5 jaar bent, kun je beginnen met autorijles. Je mag dan echter nog geen examen doen; dit mag pas vanaf je 17de verjaardag. Als je dan slaagt voor jouw rijbewijs, mag je nog niet alleen in een auto rijden. Totdat je 18 jaar bent, mag je autorijden onder begeleiding van een volwassen persoon die in het bezit is van een rijbewijs. Deze persoon wordt een coach genoemd. Doordat je nog niet alleen in een auto rijdt en af en toe wat aanwijzingen krijgt, zal je steeds beter gaan rijden. Vanaf jouw 18e verjaardag kan je dan veilig alleen de weg op. 

Theorie

Als jij je rijbewijs wilt halen, moet je zowel voor het praktijkexamen als theorie-examen slagen. Het is tenslotte erg belangrijk dat jij de verkeersregels kent. Je kan dit zelf vanuit een theorieboek leren of met behulp van speciale computerprogramma's. Het is echter ook handig om een aantal echte theorielessen te volgen. Vaak kan dit bij jouw eigen autorijschool. Tijdens deze theorielessen kan je vragen stellen, worden bepaalde zaken extra uitgelegd en kan je vaak een proefexamen doen. Op deze manier maak je kennis met de manier van vragen stellen. Veel mensen vinden dit fijn, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten tijdens het echte examen.   

Keuze rijschool en kosten

In jouw omgeving zijn waarschijnlijk meerdere rijscholen. Welke is nou de beste? Vraag in jouw kennisenkring wat de ervaringen van anderen met deze rijscholen zijn. Het is belangrijk dat je voor een rijschool kiest waarbij jij je goed voelt. Je moet een klik hebben met de instructeur. Je brengt tenslotte heel wat uren met deze instructeur samen in de auto door. Daarom is het verstandig om bij meerdere rijscholen een proefles aan te vragen. Zo merk je al snel of de juiste klik er wel of niet is. Dit is niet het enige voordeel van een proefles. Bij een proefles kan de instructeur al een inschatting maken over het aantal autorijlessen dat jij ongeveer nodig zal hebben. Veel autorijscholen bieden pakketten aan. In deze pakketten zitten dan een aantal lessen en vaak zijn ook de kosten voor het examen inbegrepen. Ze bieden vaak verschillende pakketten aan, zo ook rijschool  Energy Traffic Education. Ook is het mogelijk om te kiezen voor losse lessen. Vaak zijn deze wel wat duurder dan de lessen die in een pakket zitten. Als de instructeur een inschatting kan maken, kun jij kiezen voor de optie die voor jou het voordeligst is. Veel succes met de autorijlessen!


Delen